Mavis Staples – One True Vine (2013)

• Markus Myllykangas

Muistan, kun joskus 3-4 vuotta sitten kuulin ensimmäisen kerran Mavis Staplesin
You are not alone-kappaleen samannimiseltä levyltä ja tunnetasolla pääni tuntui räjähtävän. Kyseinen kappale on äärimmäisen koskettava ja pelkistetty. Sen on säveltänyt Jeff Tweedy Wilco-yhtyeestä ja hän on myös tuottanut kyseisen levyn, kuten myös One True Vine-äänitteen. En ole soulmusiikin die hard-asiantuntija mutta olen jonkun verran kuitenkin kolunnut kyseisen genren antia läpi ja itselleni Mavis Staples on yksi musiikkityylin tärkeimpiä artisteja. Mavis aloitti uransa jo 1950-luvulla isänsä ja sisariensa The Staple Singers-yhtyeessä ja sittemmin hän on ansioitunut soololevyillään.

One true vine-levyn ostin saman tien vinyylinä, kun kuulin siltä ensimmäisen kappaleen, ja se kuuluu omaan top 10 listaani vuoden 2013 levyistä. Levyn soundimaailma on kuiva, pelkistetty sekä korvia hivelevä ja levyn kaikki kappaleet ovat lähestulkoon todella kovia. Mikä sitten tekee tästä levystä niin hyvän? Pääosin Mavisin ääni tietenkin. Hän on niin vakuuttava tulkitsija, että kun hän esimerkiksi Every step-kappaleessa laulaa:

”My Lord he knows me every step of the way”

, tulee lohdullinen olo siitä, että Jumala tosiaan tietää joka askeleeni ja huolehtii minusta. Kuvittele itsesi New Orleansin kaupunkiin vanhaan puukirkkoon, missä Mavis Staples laulaa metrin päässä sinusta:

”Some Holy Ghost keeps me hangin on, I feel the hands but I don´t see anyone.”

Huh, kylmät väreet tulevat saman tien.

One True Vine-levyn tunnelma ei ole raskas, vaan todella lohdullinen, vaikka aiheet ovatkin pääosin hengellisiä. Jeff Tweedyn tuottaman levyn soundimaailma on pidetty todella kuivana ja pääosin akustisena. Hyvä niin, koska itse en pidä soulmusiikissa isoista orkestraatioista. Suosittelen levyä lämpimästi.