Blogikirjoitus

Kevyet kuin Jeesuksen hammasrattaat

Kirja reissasi automme takaoven lokerossa varmaan parikymmentä tuhatta kilometriä. Pillimehupurkki oli valutellut sisältöään kirjan syrjään. Liekö tällainen sokerointi ollut minun makuuni. Pelastin kirjan ihmisten ilmoille viime kesänä ja jäin heti kiikkiin.

Mistä tietää, että ihminen on innoissaan jostain?

No tietenkin siitä, että hän on valmis tekemään uhrauksia intonsa kohteen puolesta. Tahmea kirja oli Carl-Erik Sahlbergin Den växande kyrkan. Olin kuullut Sahlbergiä Turussa Henrikinkirkossa vuotta aikaisemmin. Samalla reissulla kirja oli takertunut matkaan.

Minä olen tasainen ihminen, joten innostukseni Sahlbergin kirjasta oli poikkeuksellista. Kirja oli selkeä esitys seurakunnan kasvun yhdeksästä edellytyksestä. Päätin, että tämä opushan on käännettävä suomeksi. Sata sivua. Kyllä meikäläinen sen verran joutoaikoinaan naputtelee. Ruotsihan on suomalaiselle toinen äidinkieli, joten ei muuta kun hommiin. Taivahainen varjelus sai minut kuitenkin kysymään puolituntemattomalta papilta, onkohan kukaan kääntämässä kirjaa. En tiedä, olinko pettynyt vai ilahtunut, kun kuulin, että suomentaminen oli vireillä.

Kotikirkkolaiset ovat ehkä huomanneet, että minä olen simppeli ihminen. Kun rummutan djembeä jumiksessa, yritän laskea tanakasti yhä uudelleen neljään (joskus kolmeen) ja kolauttaa aina ykkösen kohdalla rummun keskivaiheille vähän kovempaa. Sahlbergin kirja sisältää peräti yhdeksän periaatetta, joten siinä onkin meikäläiselle laskemista. Mutta koska kirjan rakenne on selvä, on yhdeksän kohdan apparaatti hallittavissa.

Elikkäs: Sahlbergin mukaan seurakunnassa täytyy olla samaan aikaan toiminnassa yhdeksän asiaa. Muuten seurakunta ei kasva. Tässä on kasvavan seurakunnan huriseva hammasrattaisto:

Seurakunta on avoin kaikille. Kaikille.
Seurakunta kantaa huolta hädänalaisista.
Seurakunnassa on rakkaudellinen yhteys.
Toiminnan keskipisteessä on Kristus.
Seurakunnassa eletään pyhitettyä elämää.
Seurakunta on valmis kärsimään.
Seurakunta etsii Jumalaa rukouksessa.
Maallikot toimivat seurakunnassa.
Seurakunta on avoin Pyhän Hengen voimalle.

Ilkeänä ihmisenä en esittele edellisiä kohtia tässä blarviossa.* Lukekaa itte!

Onko yhdeksän hammasrattaan samanaikainen pyörittäminen mahdollista? On parasta kurkata apua Raamatusta. Jeesus sanoo suunnilleen näin: ”Pyöritelkää minun hammasrattaitani, sillä minun hammasrattaani ovat kevyet pyöritellä.”

Sahlberg sai minut uskomaan, että toimiva kone on kasvavan seurakunnan edellytys. Siis edellytys – ei hiuksia nostattava vaatimus. Jos rattaisto on Jumalan tahdon mukainen, niin eikös suurin osa pyörittämisestä hoidu Jumalan omalla voimalla. Me ihmiset saamme osallistua ja ihmetellä!
Mistä tietää, että ihminen on innoissaan jostain?

No tietenkin siitä, että hän on valmis tekemään uhrauksia intonsa kohteen puolesta. Eikö uhraus ole vaatimus? No ei ole. Seurakunnan tehtävä on ylläpitää ja edistää Jumalan valtakunnan sitä nurkkaa, joka ylettyy maan päälle asti. Kun opetuslapset kysyivät Jeesukselta, aikooko tämä nyt Rakentaa Israelin valtakunnan uudelleen, Jeesus antoi opetuslapsille pikkuisen homman ”Te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.”

Me saamme voiman.

Sillä voimalla, yhdessä toistemme ja Pyhän Hengen kanssa saamme pyörittää kaikkien aikojen konetta, jota on kevyt pyörittää. Jos Jumala on hyväksi nähnyt, että kone koostuu yhdeksästä pyörästä, niin sittenhän me pyöritämme. Jos Luoja osasi luoda koko maailmankaikkeuden, niin luulisin, että hänen näkemyksensä toimivasta seurakunnasta on kokolailla paikkansa pitävä.

Minä, seurakuntien välinen kulkuri, jäin miettimään, onko esimerkiksi Turussa olemassa seurakuntia, joissa kaikki yhdeksän hammasratasta pyörivät. Ajatus sellaisesta seurakunnasta saa mieleni hyrisemään.

Juha Hassila

Kiinnostuitko Carl-Erik Sahlbergin kirjsta? Sen voi tilata täältä.

* Hengellisen some-scenen asiantuntijat ovat kehittäneet nimityksen juuri tämän kaltaisille teksteille, joista ei oikein pysty sanomaan, onko se blogi vai arvio. Tämmöinen teksti on blarvio