Fireproof (2008)

• Riku Kankaro
  • 13.4.2014

****½

Aikana, jona useat avioliitot päättyvät eroon, on hyvä nostaa esille inspiroiva elokuva nimeltään Fireproof (2008). Monista kristillisistä elokuvista tuttu näyttelijä Kirk Cameron tekee hienon roolin Caleb Holtina. Työlleen omistautuva palopäälikkö on hyvä ja uhrautuva työkaveri, mutta kotona Calebin tärkein sitoumus, avioliitto, on vaarassa päättyä ikävästi.

Elokuvan aviopari on kuin kuka tahansa tuntemasi pariskunta. Heillä on riitoja muun muassa kotitöistä, taloudenhoidosta, kommunikaatiosta, sekä työajoista. Calebin isältään saama haaste ”40 päivän rakkaudentekoihin” on avain muutokseen. Elokuvaan tuleekin mielenkiintoinen käänne, kun itsekeskeisen Calebin välinpitämättömyyteen tottunut puoliso saakin yllättäen enemmän huomiota kuin vuosiin.

Näin kyseisen leffan ensimmäisen kerran serkkuni luona amerikassa. Odotukseni DVD:n kansia tutkiessani eivät olleet innostuneimmat mahdolliset. Lienee sanomattakin selvää, että suuri osa miehistä katsoo mielummin ryminää ja räiskettä kuin romattisia elokuvia. Oli iloinen yllätys huomata, kuinka väärässä saatoin olla elokuvan mielenkiintoisuuden suhteen. Pakko myöntää, että aina elokuvan katsottuani, löydän itseni tekemässä arvojärjestyssiivousta.

Elokuvalla on selkeä kristillinen arvopohja, kaiken voi saada anteeksi ja aloittaa alusta. Muistankin kerran elokuvaa googlettaessani törmänneeni esittelytekstiin, jonka lopussa huvittavasti sanottiin: ”varoitus, sisältää kristillistä propagandaa”. Kuitenkaan mitään ylihengellistämistä ei mielestäni ole nähtävissä.

Pariskunnan päädyttyä anteeksiantoon ja uuteen alkuun nähdään paloaseman autohallissa koko tarinan ainoa päähenkilöiden välinen suudelma. Aurinko paistaa
pariskunnan takana ja heistä kameralle näkyy vain silhuetti. Jäänee monelta katsojalta huomioimatta, että kyseisessä kohtauksessa Kirk Cameronin vastanäyttelijänä on hänen oma puolisonsa. Tämä mielestäni kuvastaa hyvin sitä, millä vakavuudella näyttelijät, sekä tuotantotiimi suhtautuvat avioliittoon ja sen pyhyyteen.

Suosittelen elokuvaa lämmöllä kaikille avioliitossa eläville, tai siihen aikoville. Pienen budjetin elokuvana se ei ole Hollywood-tasoa, mutta sisällöltään varmasti rikkaampi, kuin sadat muut näkemäni elokuvat. Palomiehien motto ”Never leave your partner behind” tulisi olla käytössä jokaisella aviomiehellä ja -vaimolla.