David Wilkerson – mies, joka uskoi

Gary Wilkerson ja R.S.B. Sawyer (KKJMK OY)
  • Markus Majabacka

****

Gary Wilkersonin yhdessä R.S.B. Sawyerin kanssa kirjoittamaa elämänkertaa autokolarissa vuonna 2011 ajasta ikuisuuteen poistuneesta isästään voisi kuvata parhaiten sanalla rehellinen. David Wilkerson – mies, joka uskoi, on 329-sivuinen kertomus hintelästä maalaispastorista, josta tuli Risti ja linkkuveitsi-kirjan kautta koko maailman tuntema evankelista, pastori ja myös profeetta.

Gary Wilkerson ei epäröi kertoa lukijoille David-isänsä rohkeiden uskonaskelien ja niitä seuranneiden suurten siunausten lisäksi myös tämän tekemistä virheistä, vajavaisuuksista, heikkouksista ja kamppailuista. Juuri tämä seikka tekeekin kirjasta äärimmäisen mielenkiintoisen ja ennen kaikkea inhimillisen ja helposti lähestyttävän. Suurelle osalle lukijoista tulee varmasti yllätyksenä esimerkiksi se, että David Wilkerson kamppaili koko elämänsä ajan sen kipeän kysymyksen kanssa, että rakastaako Jumala häntä todella. Vaikka David Wilkerson saarnasikin Jumalan armosta ja hyvyydestä tuhansille, hänellä oli kuitenkin vaikeuksia sisäistää se omakohtaisesti rakkaudettoman lapsuutensa takia.

Kirjan alkuosa käsittelee David Wilkersonin lapsuutta, nuoruutta ja 1960-luvulla alkanutta työtä New Yorkin slummeissa huumeidenkäyttäjien ja jenginuorten parissa. Työn seurauksena syntyi tätä nykyä maailmanlaajuiseksi kasvanut Teen Challenge-järjestö, joka auttaa huumeriippuvaisten ja jenginuorten lisäksi myös alkoholisteja ja prostituoituja. Kirjan toisessa osassa kuvataan David Wilkersonin elämää suuria kokoussarjoja pitäneenä kiertävänä evankelistana eri puolilla Yhdysvaltoja ja maailmaa 70- ja 80-luvulla. Kirjan loppuosassa keskitytään hänen työhönsä pastorina vuonna 1987 New Yorkiin perustamassaan Times Square Church-seurakunnassa, julistustyöhön pastoreiden rohkaisemiseen ja varustamiseen eri puolilla maailmaa 90-luvulla sekä sitä seuraaviin hiljaisiin vanhuudenpäiviin.

David Wilkerson oli mies, jolla oli vahva usko Jumalan mahdollisuuksiin mahdottomienkin tilanteiden keskellä. Hän katsoi ja näki asioita uskon silmin nykyhetkeä pidemmälle. Tämä oli seurausta hänen herkkyydestään Pyhän Hengen äänen kuulemiselle, mikä taas oli seurausta aktiivisesta Raamatun tutkimisesta sekä elävästä rukouselämästä. David Wilkerson joutui kärsimään paljon elämänsä aikana monin eri tavoin mutta nämä ajanjaksot ajoivat häntä yleensä vain lähemmäs Jumalaa. Hänellä oli myös rohkeus toimia Jumalan profeetallisena äänitorvena ihmisille silloinkin, kun se maksoi hänelle itselleen kovan hinnan.

Gary Wilkersonin lisäksi teoksessa pääsevät äänen monet hänen isänsä kanssa työskennelleet henkilöt. Paljon hauskoja ja värikkäitä tilanteita sekä tapahtumia sosiaalisesti usein kömpelön ja monessa asiassa hyvin mustavalkoisen evankelistan elämästä nousee esiin heidän muisteloissaan.

Gary Wilkerson kirjoittaa myös kipeästä aiheesta, jonka kanssa useat tunnettujen evankelistojen ja saarnaajien lapset sekä puolisot joutuvat kamppailemaan, yksinäisyyden. Isällä oli kyllä aikaa muille ihmisille ympäri maailmaa muttei aina tarpeeksi omalle perheelleen.

Pastorina tätä nykyä itsekin toimiva Gary Wilkerson kirjoittaa David-isästään kuitenkin kauniisti ja kunnioittavasti. Kaikista puutteistaan huolimatta tämän sydän roihusi Jumalalle ja Hänen tahtonsa toteuttamiselle. David Wilkerson rakasti myös aidosti ihmisiä ja pyrki näkemään heissä aina Jumalan kutsun sekä suunnitelman ulkokuoren ja vaikeiden olosuhteiden lävitse.