Bob Dylan: John Wesley Harding

”Vaikka John Wesley Harding -albumin tekemisen aikoihin maestro ei vielä ollut uskossa, niin se on silti täynnä kristillisiä teemoja sekä ”raamatullista” sanastoa.”

Markus Majabacka
24.6.2019

Joitakin vuosia sitten pyysin ystävääni Villeä kirjoittamaan jostakin itselleen tärkeästä levystä arvion Turun Kotikirkon nettisivulle. Ville kirjoitti  tekstin seurakuntamme läppärillä, jonka uumeniin se unohtui moneksi vuodeksi. Tämän vuoden helmikuun alussa sain suru-uutisen rakkaan kaverini äkillisestä poismenosta. Haluan nyt julkaista levyarvion hänen muistolleen. Ehkäpä tällä hetkellä Ville jammailee kitarallaan Dylanin kappaleita kolmiyhteisen Jumalan, hänen enkeliensä ja muiden pyhien iloksi. Taivaassa tavataan veljeni!

Bob Dylan: John Wesley Harding

Kerta toisensa jälkeen kuuntelen John Wesley Harding -albumia, melkein puhkisoitettua vinyylilevyä. Bob Dylan loi levyllä täydellisen kokonaisuuden mutta muutama kappale on itselleni tärkeimpiä: As I Went Out One Morning sekä Drifters Escape. Tunnetuin albumin raidoista on epäilemättä All Along the Watchtower, joka tunnetaan varsinkin Jimi Hendrixin versiona. Soundi levyllä on kauttaaltaan akustinen ja lämmin. Dylan soittaa levyllä itse melkein kaikki instrumentit bassoa sekä rumpuja lukuunottamatta ja kahdella biisillä vierailee myös slide-kitaristi.

Vaikka John Wesley Harding -albumin tekemisen aikoihin maestro ei vielä ollut uskossa, niin se on silti täynnä kristillisiä teemoja sekä ”raamatullista” sanastoa ja ainakin Vanha testamentti oli hänellä hallussa juutalaisen kasvatuksen ansiosta. Levyä kuunnellessa tuntuu, että tekijä on rauhoittunut alkuaikojen ”radikaalista” sanomasta ja sitä seuranneesta piristeiden täyttämästä sanavirrasta. Vuonna 1967 Bob Dylan julkaisi Nashville Skyline -albumin ja John Wesley Hardingin heti seuraavana vuonna. Molemmat levyt ovat paluuta juurille, kun samaan aikaan useat bändit tekivät psykedeelistä sekasotkua tai kokeellisia teoksia. Bob muutti jälleen länsimaisen musiikin suuntaa kuten muun muassa The Byrds, The Band sekä Neil Young, jotka myös palasivat etsimään musiikillisia juuriaan.

Radikaalein Dylan on ollut konservatiiviksi tullessaan. Uskon Jumalaan hän sai elämäänsä 1970-luvun puolivälissä ja lähti sen jälkeen pariksi vuodeksi raamattukouluun. John Wesley Harding on viiden tähden levy, jonka kuunteleminen kuuluu musiikilliseen yleissivistykseen.

Ville-Petteri Korppi (1984-2019)